




Dzisiejszy obiad był prosto z książki "Vegetarian Cookbook", którą dostałam ostatnio w prezencie. Cauliflower cheese czyli kalafiorek z sosem serowym jest godny polecenia:)
kalafior
kostka masła
szkl. mąki
1,5 szkl. mleka
ser żóty typu cheddar (około szklanki startego)
sól, pieprz i zioła
Kalafior dzielimy na różyczki i podgotowujemy (ale nie rozgotowujemy) w osolonej wodzie. Kostkę masła topimy na patelni na małym ogniu, dosypujemy mąkę i ciągle mieszając gotujemy jeszcze minutę. Odstawiamy patelnię z ognia i powoli mieszając wlewamy mleko. Mieszamy aż masa zrobi się aksamitna. Wstawiamy znowu patelnię na ogień i mieszając doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy i dodajemy starty drobno ser oraz przyprawy. Kalafiora układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem i zapiekamy.
1 komentarz:
wygląda świetnie! Muszę spróbować,szczególnie,że uwielbiam kalafior,a w takiej postaci jeszcze nie jadłam...mniam:)
Prześlij komentarz